Luni - Vineri : 09:00-17:00
contact@bsvaluation.ro
+40 766 225 936

Evaluarea pentru garantarea imprumutului

Intentionezi sa iei un credit ipotecar? Acum poti sa-ti alegi ce evaluator vrei !
Ordonanța de urgență a Guvernului Nr. 52/2016 oferă dreptul oricărui consumator de credite din Romania să aleagă evaluatorul care urmează a efectua lucrarea de evaluare.

Intentionezi sa iei un credit ipotecar? Acum poti sa-ti alegi ce evaluator vrei !

//
Comment0
/
Categories

Ordonanța de urgență a Guvernului Nr. 52/2016 oferă dreptul oricărui consumator de credite din Romania să aleagă evaluatorul care urmează a efectua lucrarea de evaluare.

Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau de un alt evaluator. În cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator agreat de creditor și orice alt evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România.

Dacă alege un alt evaluator decât cel al băncii, clientul trebuie să încheie un contract de prestări servicii, iar banca e obligată să pună la dispoziția evaluatorului formularele sale, fără o întârziere nejustificată, se mai arată în proiect. Valoarea proprietății și nivelul veniturilor sunt lucrurile în funcție de care banca stabilește cât de mare este creditul pe care îl poate acorda.

Evaluatorii trebuie să țină cont nu numai de prețul pieței din zona unde se află imobilul, dar și de îmbunătățirile sau modificările aduse acestuia. Spre exemplu, termopanele și izolarea termică ar trebui să aducă puncte în plus, în timp ce modificarea elementelor de structură, cum ar fi spargerea pereților de beton pentru a lărgi camerele, ar trebui să reducă prețul.

Creditorii bancari și nebancari mai pierd un drept, pe lângă cel de a impune evaluatorul. Dacă un client intră în dificultate financiară, atunci creditorul e obligat să vină cu soluții de reducere a poverii, care includ refinanțări, reeșalonări sau rescadențări. Cu această ocazie, creditorilor li se interzice să reevalueze bunul adus în garanție sau să ceară garanții suplimentare, dacă debitorul nu solicită în mod expres acest lucru.

Text din OUG 52/2016

Art. 83. — (1) Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau este realizată de un alt evaluator.

(2) în cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator dintr-o listă propusă de creditor de cel puţin 15 evaluatori şi orice alt evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România.

(3) în situaţia prevăzută la alin. (2), evaluarea se realizează în baza unui contract de prestări servicii de evaluare încheiat cu consumatorul.

(4) în cazul în care creditorii solicită un raport standard de evaluare, aceştia comunică evaluatorului ales de consumator formatul standard, fără întârziere nejustificată.

(5) Creditorul informează consumatorii, în scris, odată cu înmânarea FEIS, cu privire la drepturile prevăzute la alin. (1)—(4).

Sursa: profit.ro si legeaz.net